Wanneer je bezig bent met het bouwen of verbouwen van een woning spreekt het voor zich dat je graag zal willen kunnen rekenen op zo optimaal mogelijke zekerheden. Het laatste wat je namelijk wil is al je spaargeld investeren in een woning waarbij je op een zeker ogenblik wordt geconfronteerd met allerhande vervelende problemen. Het inbouwen van een beetje (extra) zekerheid kan je in de praktijk op tal van verschillende manieren doen. Een bouwtekening huis laten maken wordt bijvoorbeeld sterk aanbevolen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je in geval van discussie over een niet onbelangrijk bewijsstuk beschikt.

Is een bouwtekening huis laten maken verplicht?

Een bouwtekening huis laten maken kan verplicht zijn op het moment dat er een omgevingsvergunning is vereist. Bij het bouwen van een volledig nieuwe woning of wanneer je een bestaand pand grootschalig gaat verbouwen is dat altijd het geval. Ben je van plan om slechts een aantal kleine veranderingen aan je woning te laten uitvoeren? In dat geval is dat doorgaans niet zo. Het laten maken van een bouwtekening kan zelfs in die situaties nog steeds interessant zijn. Het is immers de best mogelijke manier om je wensen duidelijk kenbaar te maken aan de aannemer(s). Denk dus niet meteen omdat het niet verplicht is dat het ook niet interessant is om een bouwtekening voor je (nieuwe) woning te laten maken.

Wat zijn de voordelen van een dergelijke bouwtekening?

Zelfs wanneer het maken van een bouwtekening huis niet is verplicht voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning kan het nog altijd zeer interessant zijn om ze alsnog te laten maken. Dat omwille van verschillende redenen. De belangrijkste reden waarom mensen hier alsnog voor kiezen heeft te maken met het feit dat een bouwtekening laten maken een stukje zekerheid met zich meebrengt. Vaak is het in de praktijk zo dat er bij bouw gerelateerde werkzaamheden wel eens sprake is van discussies. Deze discussies kunnen ervoor zorgen dat je niet alleen met een onbevredigend eindresultaat wordt opgezadeld, maar ook dat er zomaar heel wat extra kosten moeten worden gemaakt. Indien je bouwtekeningen hebt laten maken heb je altijd iets waar je op terug kan vallen. Ook dat is absoluut een belangrijk voordeel om rekening mee te houden.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

De kostprijs die moet worden betaald voor een bouwtekening is altijd afhankelijk van hetgeen waarvoor de tekening moet worden gemaakt. Indien er sprake is van een volledige bouwtekening huis zal je kunnen vaststellen dat dit een best omvangrijk project is. Omwille van deze reden lopen de kosten dan ook doorgaans behoorlijk hoog op. Gemiddeld is het zo dat je voor het laten maken van een bouwtekening voor een volledige woning een prijs moet betalen startende aan ongeveer 1.500 euro. Veel is op dit vlak echter afhankelijk van de bouwkundig tekenaar die de bouwtekening voor je gaat realiseren. De prijzen die worden gehanteerd zijn immers niet vastgesteld. Het gemiddelde uurtarief is ongeveer gelegen tussen de 60 en 80 euro per uur. Ook op deze manier kan je min of meer een indicatie krijgen van het bedrag dat je ongeveer zal moeten betalen voor je bouwtekening. Benieuwd naar de kosten van een gewenste bouwtekening? Neem dan een kijkje bij We Build 4 You.