Steeds vaker is het zo dat partners ervoor kiezen om te gaan samenwonen zonder dat ze getrouwd zijn. Op zich is dat natuurlijk helemaal geen probleem. Een niet onbelangrijk punt waar wel rekening mee moet worden gehouden heeft betrekking tot het feit dat er op deze manier sprake is van geen enkele wettelijke basis. Dat kan voor problemen zorgen. Dit niet in het minst wanneer op een zeker ogenblik blijkt dat de relatie toch niet helemaal goed zit en de partners uit elkaar gaan. In het bijzonder op dat moment zal het belang van een samenlevingscontract duidelijk worden.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is zoals de naam reeds duidelijk maakt een overeenkomst die wordt afgesloten wanneer twee mensen ervoor kiezen om samen te gaan zonder dat er daar anders een wettelijke basis voor bestaat. Het contract is een steeds belangrijker wordend document. Dit uiteraard niet in het minst omdat steeds minder mensen de keuze maken om te gaan trouwen. Ben jij ook van plan om met je partner te gaan samenwonen, maar hebben ook jullie geen trouwplannen? Dan kan dit document ook voor jullie zeker interessant zijn.

Waarom is een samenlevingscontract zo belangrijk?

Een contract is belangrijk omdat een breuk tussen twee mensen in de praktijk altijd zorgt voor een pijnlijke periode. De kans is zeer groot dat één of mogelijks zelfs beide partners aardig te lijden hebben onder de relatiebreuk. Het laatste wat je dan wil is dat praktische problemen die pijn nog wat erger gaan maken. Nochtans is dat in de praktijk precies wat er gebeurt.

Het laten opstellen van een samenlevingscontract kan bovenstaande problemen voorkomen. Op deze manier is er namelijk altijd een bepaalde (wettelijke) basis waar je op terug kan vallen. Het mag dan ook duidelijk zijn, indien je samen gaat wonen met je geliefde, maar jullie niet van plan zijn om te trouwen is het afsluiten van een contract steeds sterk aan te raden.

Wat wordt er allemaal opgenomen in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract kan een behoorlijk lijvig document zijn. In deze overeenkomst worden dan ook heel wat verschillende zaken opgenomen die relevant zijn voor jullie relatie en het moment waarop ze zou worden verbroken. Concreet wordt er in deze overeenkomst natuurlijk aandacht besteed aan de financiële verplichtingen van beide partners. Gaan jullie er bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening op nahouden en hoeveel moet er op die rekening dan door elke partner worden gestort? Is er bovendien bij één van de partners een kind ten laste? Dan kan er ook daar aandacht aan worden besteed in het contract.

Andere zaken die kunnen worden beschreven hebben bijvoorbeeld betrekking tot de inboedel van de beide partners. Op het ogenblik dat de relatie is afgelopen spreekt het immers voor zich dat iedereen graag terug zijn of haar inboedel zal willen kunnen meenemen. Wanneer je dit specifiek laat beschrijven in het samenlevingscontract kan er hier geen enkele discussie over bestaan. In ieder geval mag het duidelijk zijn, er wordt in deze overeenkomst aan ongelofelijk veel verschillende zaken aandacht besteed. Zo kunnen heel wat vervelende discussies of problemen worden voorkomen. En als je hier al mee bezig bent, kies er dan ook voor om een levenstestament op te stellen.