Weinig mensen hebben veel kennis van juridische zaken. Zo zijn de meeste termen best vaag voor de meeste mensen. Weet jij bijvoorbeeld wat er allemaal in een testament kan komen te staan? Waarschijnlijk is jouw antwoord op deze vraag nee, maar dit is te begrijpen.

Alleen soms is het wel verstandig om te weten wat er allemaal in een testament kan komen te staan. In sommige situaties is het opstellen van een testament best belangrijk en kan het op juridisch vlak veel verschil maken. Als je bijvoorbeeld komt te overlijden kan dit grote verschillen maken voor je nabestaanden. Niemand vind het leuk om na te denken over wat er moet gebeuren met sommige zaken nadat je overlijdt, maar in sommige situaties kan dit wel heel belangrijk zijn. Je nalatenschap is altijd belangrijk! Als je namelijk sommige zaken niet laat vastleggen in een testament, dan kan het zo zijn dat jouw nalatenschap wordt toegewezen aan de gerechtigmatigde persoon volgens de wet en dit hoeft niet altijd je partner te zijn. Als je bijvoorbeeld niet getrouwd bent met je partner, zal dit in de meeste gevallen zo zijn. In dit artikel lees je een aantal situaties waarin het aan te raden is om het vast te laten leggen door een notaris in een testament.

 

Een notaris is een jurist die je bij deze zaken kan helpen. In Nederland willen we niet graag teveel betalen en om er dus voor te zorgen dat je niet te veel betaald is het bijvoorbeeld handig om te filteren op de goedkoopste notaris. Een notaris hoeft namelijk niet altijd extreem veel te kosten om toch het gewenste resultaat te behalen.

Heb je een eigen onderneming?

Is het antwoord op deze vraag ja? Dan is het sowieso verstandig om jouw wensen vast te laten leggen in een testament. Zo bepaal jij dus uiteindelijk zelf wat er gebeurt met jouw onderneming. Wil je het bijvoorbeeld overdragen aan een familielid? Of moet het totaal anders? Maar voordat je overlijd al deze keuze, want anders heb je kans dat het helemaal mis loopt en je nabestaanden met de kosten blijven zitten.

Woon je samen?

Is het antwoord op deze vraag ja? En woon jij samen met jouw partner en ben je niet getrouwd en hebben jullie elkaar geregistreerd? Is op deze vraag ook je antwoord ja? Dan is het ook in deze situatie van belang dat je dit vast laat leggen in een testament. Anders kan het zo zijn dat jouw woning na je overlijden niet automatisch wordt overgedragen aan jouw partner. Om er zeker van te zijn dat dit wel gebeurt of om je eigen keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je dit juridisch laat vastleggen in een testament, door een notaris. 

Wil je een speciaal erfstuk nalaten?

Is ook op deze vraag je antwoord ja? Dan is het hier ook van belang dat je dit vast laat leggen in een testament. Je kan dan iedereen aanwijzen en dit hoeft dus niet perse familie te zijn, die jouw speciale erfstuk dan na jouw overlijden krijgt.