Voor veel mensen is een huis de ultieme droom: een plek die helemaal van jou is en die je compleet naar eigen wens in kan richten. Maar het is natuurlijk minder leuk wanneer je je huis gedwongen moet verkopen. Gelukkig zijn er manieren waarop je executieverkoop kan voorkomen. Daarover lees je meer in dit blog. 

Wat is executieverkoop?

Voordat je leest hoe je de executieverkoop van je woning of kantoor voorkomt, is het eerst belangrijk om te weten wat  Wanneer je een hypotheek afsluit, dient je huis meestal als onderpand. Dit wil zeggen dat wanneer jij jouw hypotheek niet meer kan betalen, jouw hypotheekverstrekker het recht heeft om jouw huis gedwongen te voorkomen, zodat hij zijn geld terugkrijgt.

Maak afspraken met je hypotheekverstrekker

Het is echter niet zo dat hypotheekverstrekkers meteen overgaan op executieverkoop wanneer je een paar maanden achterloopt met het aflossen van je hypotheek. Je schulden moeten wel heel hoog oplopen voordat je hypotheekverstrekker op deze drastische maatregel overgaat. De meeste hypotheekverstrekkers hebben zelfs liever helemaal niet dat ze je huis moeten veilen, want zo brengt het veel minder op: vaak tot wel 35% minder dan dan de marktwaarde. Dat is voor jou én voor je schuldeiser niet echt een gunstig scenario. Probeer daarom afspraken te maken met je hypotheekverstrekker over wanneer je je schulden wél af kan lossen.

Neem contact op met een huizeninkoper

Wanneer je er met je schuldeiser niet uitkomt, kan je ook altijd nog besluiten om contact op te nemen met een huizeninkoper. Deze kan je huis namelijk laten taxeren, waarna aan de hand van deze waarde een vrijblijvend bod op je huis wordt uitgebracht. Op deze manier voorkom je dat je huis in de executieverkoop terechtkomt én ontvang je er een aanzienlijk hoger bedrag voor. Hierdoor blijf je uiteindelijk met een kleinere of geen restschuld meer achter.